Page 89 - 7..SINIF TEMEL KİTAP TÜRKÇE
P. 89

Test 5
                                                                        Parçada Anlam
          3.
               Toplum yaşamında özenli hareket etmeliyiz. Kimsenin kalbini kırmamaya, gönlünü incitmemeye çalışmalıyız. Gönül-
               leri hoş tutmak, gönül kazanmak için güler yüzlü ve tatlı dilli olmalıyız. Bunu başarmanın yolu da mütevazı yani alçak
               gönüllü olmaktan geçer. İnsanlara tepeden bakar, onları kendimizden alçakta görürsek gönül kazanmamız olsa olsa
               bir hayal olur.

             Yunus Emre’ye ait aşağıdaki dörtlüklerin hangisi bu metindeki öğütlerden herhangi birini içermemektedir?
             A)  Bir kez gönül yıktın ise  B)  Bir gönülü yaptın ise  C)  Yol odur ki doğru vara  D)  Yunus bu sözleri çatar
                Bu kıldığın namaz değil     Er eteğin tuttun ise     Göz odur ki Hak’kı göre     Sanki balı yağa katar
                Yetmiş iki millet dahi     Bir kez hayır ettin ise     Er odur alçakta dura     Halka matahların satar
                Elin yüzün yumaz değil     Binde bir ise az değil     Yüceden bakan göz değil     Yükü gevherdir, tuz değil




          4.
                    Satın alma sırasında gıdaların etike-                          Çabuk bozulabilecek et, tavuk, balık
                    tini  okuyun.  Son  kullanma  tarihini   GIDA GÜVENLİĞİ        gibi  besinleri  alışverişin  sonunda
                    ve besin değerlerini kontrol edin.     KILAVUZU                alın. Bunların çiğ tüketilebilecek be-

                                                                                   sinlerle  temasını  önleyin  ve  soğuk
                                                                                   zincir bozulmadan en kısa süre içeri-
                                                                                   sinde buzdolabına yerleştirin.
              Besinlerin hazırlandığı, pişirildiği
              alanların ve bu süreçte kullanılan
              her türlü araç gereçlerin temiz ve                                       Yiyecek  ve  içecek  hazırlarken
              hijyenik olmasına dikkat edin.                                           kişisel hijyene dikkat edin.



                  Yemeklerin  tat  kontrollerini  yemeğin                    Saçlarınızı yemeğe düşmesini engelleyecek
                  karıştırıldığı kaşıkla değil, ayrı bir kaşık-              şekilde toplayın ya da bone takın.
                  la bir tabağa koyarak yapın.

             Bu bilgilerden hareketle,
             I.  Gıda güvenliğine en çok, gıdanın satın alındığı yerlerde dikkat edilmelidir.
             II.  Kırmızı ve beyaz et satın alındığında bunlar olabildiğince hızlı bir şekilde buzdolabına konmalıdır.
             III.  Yemek pişirirken hijyen kurallarına önem veren kişiler hastalık riskinden kurtulmuş olur.
             IV.  Yemek pişirirken kullandığınız kaşığın türünü, pişirdiğiniz yemeğe göre seçmelisiniz.

             ifadelerinden hangilerine ulaşılabilir?
             A)  Yalnız II                B)  II ve III               C)  III ve IV                D)  I, III ve IV



          5.  Çocuklarımız artık yemek yemiyor; onları fast-food dediğimiz beslenme şeklinden korumak neredeyse imkânsız. Gençler
             yemek yapmayı sevmiyor, zahmetli görüyor. Gündelik hayat, bizi hazır ve kolay gıdalarla beslenmeye zorluyor. Damak
             zevkimiz, Batılı ve Uzak Doğulu mutfakların işgali altında... Çeyrek, en fazla yarım asır sonra Anadolu’nun o eşsiz mutfak
             kültürü unutulup yok olacak.
             Bu metinde aşağıdakilerin hangisine değinilmemiştir?
             A)  Günlük yaşamın insanları hazır yemeklere yönlendirdiğine
             B)  Gençlerin yemek yapmaktan hoşlanmadığına
             C)  Türk mutfağının unutulmaz yemeklerinin hayranlıkla karşılandığına
             D)  İnsanlarımızın geleneksel yiyeceklerden uzaklaştığına

                                                                                                               87
   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94