Page 89 - 7..SINIF TEMEL KİTAP TÜRKÇE
P. 89
Test 5
Parçada Anlam
3.
Toplum yaşamında özenli hareket etmeliyiz. Kimsenin kalbini kırmamaya, gönlünü incitmemeye çalışmalıyız. Gönül-
leri hoş tutmak, gönül kazanmak için güler yüzlü ve tatlı dilli olmalıyız. Bunu başarmanın yolu da mütevazı yani alçak
gönüllü olmaktan geçer. İnsanlara tepeden bakar, onları kendimizden alçakta görürsek gönül kazanmamız olsa olsa
bir hayal olur.
Yunus Emre’ye ait aşağıdaki dörtlüklerin hangisi bu metindeki öğütlerden herhangi birini içermemektedir?
A) Bir kez gönül yıktın ise B) Bir gönülü yaptın ise C) Yol odur ki doğru vara D) Yunus bu sözleri çatar
Bu kıldığın namaz değil Er eteğin tuttun ise Göz odur ki Hak’kı göre Sanki balı yağa katar
Yetmiş iki millet dahi Bir kez hayır ettin ise Er odur alçakta dura Halka matahların satar
Elin yüzün yumaz değil Binde bir ise az değil Yüceden bakan göz değil Yükü gevherdir, tuz değil
4.
Satın alma sırasında gıdaların etike- Çabuk bozulabilecek et, tavuk, balık
tini okuyun. Son kullanma tarihini GIDA GÜVENLİĞİ gibi besinleri alışverişin sonunda
ve besin değerlerini kontrol edin. KILAVUZU alın. Bunların çiğ tüketilebilecek be-
sinlerle temasını önleyin ve soğuk
zincir bozulmadan en kısa süre içeri-
sinde buzdolabına yerleştirin.
Besinlerin hazırlandığı, pişirildiği
alanların ve bu süreçte kullanılan
her türlü araç gereçlerin temiz ve Yiyecek ve içecek hazırlarken
hijyenik olmasına dikkat edin. kişisel hijyene dikkat edin.
Yemeklerin tat kontrollerini yemeğin Saçlarınızı yemeğe düşmesini engelleyecek
karıştırıldığı kaşıkla değil, ayrı bir kaşık- şekilde toplayın ya da bone takın.
la bir tabağa koyarak yapın.
Bu bilgilerden hareketle,
I. Gıda güvenliğine en çok, gıdanın satın alındığı yerlerde dikkat edilmelidir.
II. Kırmızı ve beyaz et satın alındığında bunlar olabildiğince hızlı bir şekilde buzdolabına konmalıdır.
III. Yemek pişirirken hijyen kurallarına önem veren kişiler hastalık riskinden kurtulmuş olur.
IV. Yemek pişirirken kullandığınız kaşığın türünü, pişirdiğiniz yemeğe göre seçmelisiniz.
ifadelerinden hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız II B) II ve III C) III ve IV D) I, III ve IV
5. Çocuklarımız artık yemek yemiyor; onları fast-food dediğimiz beslenme şeklinden korumak neredeyse imkânsız. Gençler
yemek yapmayı sevmiyor, zahmetli görüyor. Gündelik hayat, bizi hazır ve kolay gıdalarla beslenmeye zorluyor. Damak
zevkimiz, Batılı ve Uzak Doğulu mutfakların işgali altında... Çeyrek, en fazla yarım asır sonra Anadolu’nun o eşsiz mutfak
kültürü unutulup yok olacak.
Bu metinde aşağıdakilerin hangisine değinilmemiştir?
A) Günlük yaşamın insanları hazır yemeklere yönlendirdiğine
B) Gençlerin yemek yapmaktan hoşlanmadığına
C) Türk mutfağının unutulmaz yemeklerinin hayranlıkla karşılandığına
D) İnsanlarımızın geleneksel yiyeceklerden uzaklaştığına
87

