Page 126 - 8.SINIF TEMEL KİTAP TÜRKÇE
P. 126

Test 19                      Bölüm Değerlendirme - 3

            4.  I.
                    Asuman BAYTOP
                    Unvanı: Prof. Dr.    Çalışma Alanı: Botanik ve Eczacılık

                    İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Herbaryum ve Farmasötik Botanik Anabilim Dalının kurucusudur. Türkiye
                    florası üzerine başarılı çalışmalar yürüterek 8 yeni bitki türü ve 3 yeni alt tür keşfetti. Bitkisel örnekleri anatomik
                    olarak belirleyip tespit etmeye yönelik bir atlas hazırladı. 1999’da TÜBİTAK Üstün Başarı Ödülü aldı.
                II.
                    Asuman ÜNÜGÜR MÜFTÜOĞLU
                    Unvanı: Prof. Dr.             Çalışma Alanı: Tıp, Hematoloji ve İmmünoloji
                    Türkiye’ye ilk kez immünofloresans yönetimini getirip uyguladı. Hematoloji ve immünoloji bilim dallarına uluslararası
                    düzeyde katkı sağladı ve ülkemizdeki ilk immünoloji anabilim dalını kurdu. Türk İmmünoloji Derneğinin de kurucu
                    başkanıdır. İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa’da çalışırken hodgkin hastalığında görülen geç aşırı duyarlılık bozuk-
                    luğu üzerine yaptığı araştırması büyük ilgi gördü. 1998’de TÜBİTAK Üstün Başarı Ödülü aldı.

                Bu metinlerin ortak özellikleriyle ilgili,
                I.  Her ikisinde de bir bilim insanı ele alınmıştır.

                II.  Her ikisinde de açıklayıcı anlatıma başvurulmuştur.
                III. Her ikisinde de ele alınan kişiler aynı ödülü almaya hak kazanmıştır.
                IV. Her ikisinde de ele alınan kişiler aynı alanda çalışmalar yapmış ve tanınmıştır.
                yargılarından hangisi yanlıştır?

                  A) I                    B) II                     C) III                     D) IV




            5.  Gazeteci:
                (I)  - - - -
                Uzman:
                Et ve balık ürünlerinde oldukça bol miktarda bulunur. Bunun yanında yağsız süt, yoğurt, muz ve özellikle yeşil yapraklı
                sebzeler B vitamini açısından oldukça zengindir. Kuru baklagiller de bir B vitamini deposudur.
                Gazeteci:
                (II) - - - -
                Uzman:

                B vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığı açısından önem taşır. Bu bakımdan eksikliği depresyona, kısa süreli
                hafıza kaybına, dikkat dağınıklığına yol açabilir. El ve ayaklarda yanma ve iğnelenme, unutkanlık, sinirlilik B vitamini ek-
                sikliğinde yaşanabilecek diğer durumlardır.
                Bu diyalogda boş bırakılan yerlere aşağıdaki sorulardan hangileri sırasıyla getirilmelidir?

                A)  (I) B vitamini en çok hangi bitkilerde bulunur?
                     (II) B vitamini eksikliğinde ne gibi sıkıntılar yaşanır?
                B)  (I) B vitamini alabilmek için hangi besinleri tüketmeliyiz?
                   (II) B vitamini fazlalığında yaşanabilecek sorunlar nelerdir?

                C)  (I) B vitamini açısından zengin olan besinler nelerdir?
                   (II) B vitamini eksikliği ne gibi sorunlara yol açabilir?
                D)  (I) Niçin B vitamini açısından zengin besinler tüketmeliyiz?
                   (II) B vitamini deposu olan besinler nelerdir?

            124
   121   122   123   124   125   126   127   128   129   130   131