Page 15 - PR PARAGRAF
P. 15

1. BÖLÜM             KONU                                                          PARAGRAF REHBERİ



          3.
               Hem güneş ışığının hem de dijital cihazların mavi ışık yaydığı göz önüne alındığında, dışarıda olduğu gibi iç mekân-
               larda da cildimizi korumamız gerekiyor. Bunun için yapabileceğimiz ilk ve en basit şey, akıllı cihazların çoğunda
               var olan mavi ışık filtrelerini kullanmak. Hangi mevsimde olursak olalım, iç ve dış mekânlarda mavi ışığa karşı
               koruyucu ürünler kullanmalıyız. Ayrıca doğal gıdalar tüketmek de cilt sağlığımızı korumak adına son derece yarar-
               lıdır. Teknolojiyle aramıza mesafe koymak ise hayatımızı güzelleştirecek bir başka çözümdür ve bu çözüm olduk-
               ça basittir. Örneğin acil notlarınız için cep telefonu yerine not defteri kullanabilir, elektronik kitap yerine basılı kitap
               tercih edebilirsiniz. Akıllı cihazlarda geçirdiğiniz vakit yerine resim yapmak, doğa ve bitkilerle ilgilenmek gibi hobi-
               lere zaman ayırmanız cildinizin sağlıklı ve genç kalmasını sağlayacaktır.


             Bu metnin konusu aşağıdakilerden hangisidir?
              A)  Teknolojinin cildimize verdiği zararlar              B)  Cilt sağlığımızı korumak için öneriler

              C)  İç mekânlarda cildimizin korunması                   D)  Cilt sağlığımıza faydalı ürünler








          4.  Düğün yemeklerinden, türkülerimize kadar konu olan tarhana; Orta Asya, Balkanlar ve Anadolu’da çeşitli yapım şekilleriyle
             farklılıklar gösteren besleyici bir gıdadır. Günümüzün hazır çorbalarının atası olan tarhanayı Anadolu’da hemen hemen yap-
             mayan yöre yok gibidir. Yörelere göre farklı tarzda hazırlama biçimleri görülse de tarhana, ana malzemesi olan yoğurdun
             çeşitli malzemeler eklenerek kurutulması ile elde edilir. Yurdumuzda en ünlü tarhanalar Uşak, Ankara, Kahramanmaraş, Ma-
             latya ve Denizli bölgelerinde yapılanlardır. Hatta ihraç edilen Kahramanmaraş tarhanasının dünya genelinde önemli bir pazar
             payı vardır.

             Bu parçanın bütününde üzerinde durulan konu aşağıdakilerden hangisidir?
              A)  Ülkemizdeki tarhana çeşitleri                        B)  Tarhananın üretim şekli
              C)  Tarhanası ile ünlü şehirlerimiz                      D)  Tarhananın toplumumuzdaki yeri









          5.
               Kahvenin keşfi ile ilgili çeşitli rivayetler vardır. Habeşistan’ın Kaffa bölgesinde yaşayan bir çoban sıcakta uyuşuk bir hâl-
               de olan koyunların bir ağacın meyvesinden yedikten sonra zindeleşip canlandıklarını fark eder. Kendisi de bu meyveleri
               kaynatıp suyunu içince enerjisinin arttığını hisseder. Bir başka anlatıya göre Hz. Süleyman, seyahatlerinin birinde bir
               köye gelir ve insanların bilinmeyen bir hastalığın pençesinde kıvrandıklarını görünce Yemen’den gelen kahveyi kavurup
               bir içecek elde eder. Bundan içen hastalar iyileşirler. Kahveyle ilgili bir başka rivayette ise Arabistan’da yaşayan bir der-
               vişin çöllerde dolaşırken aç kaldığı, bir ağacın meyvelerini kaynatarak suyunu içip bunlarla yaşadığı anlatılır.


             Bu parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir?

              A)  Kahvenin şifa verici özellikleri                     B)  Kahve ağacının yetiştiği yerler
              C)  Kahvenin ortaya çıkışına dair söylentiler            D)  Kahvenin insanlar arasında yaygınlaşması


                                                                                                                 13
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20