Page 19 - PR PARAGRAF
P. 19

1. BÖLÜM             KONU                                                          PARAGRAF REHBERİ



          4.













              12-24 Ay:                 2-3 Yaş:                   3-4 Yaş:                  4-5 Yaş ve Sonrası:
              Bu aylarda çocuk, kalemi   Bu yaş döneminde kalem,   İnce motor becerileri biraz   Bu dönemde çocuğun ince
              tüm avcuyla kavrayarak    çocuk tarafından serçe     daha gelişen çocuk, bu    motor  becerileri  gelişmiştir.
              tutar.                    parmak hariç diğer dört    yaşlarda kalemi tüm par-  Çocuk, kalemi üç parmağıy-
                                        parmakla tutulur.          maklarıyla tutabilir.     la rahat bir şekilde tutabilir.
             Bu bilgilendirme görselinin konusu aşağıdakilerden hangisidir?
              A)  Yaşlara göre kalem tutarken karşılaşılan sorunlar    B)  Yaşlara göre kalem tutma şekilleri

              C)  İnce motor becerisi gelişimi ve kalem tutma          D)  Çocuğa doğru kalem tutmanın öğretilmesi






















          5.
                  Çayın hasadı, yorucu ve yoğun emek gerektiren bir işlemdir. 2-3 bin çay yaprağından sadece bir kilograma yakın
                  işlenmemiş  çay  elde  edilir.  Hasat  zamanının  doğru  belirlenmesi  ürünün  kalitesi  açısından  oldukça  önemlidir.
                  Hasadın geç yapılması, ürün kalitesini olumsuz yönde etkiler. Hasadın erken yapılması ise ürün miktarını düşürür.
                  Hasat zamanı, iklim şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Fakat ülkemizde bu süre mayıs ile ekim ayları arasın-
                  daki süreci kapsamaktadır. Çay, tomurcuk kısmından sonraki dördüncü yaprağa kadar toplanır. Sadece tomur-
                  cuk ve ilk yaprağın toplandığı hasat, “imparatorluk hasadı” olarak adlandırılır. Bu hasat ile beyaz çay elde edilir.
                  Tomurcuk ve sonraki iki yaprağın toplandığı hasat ise “ince hasat” olarak bilinir. En kaliteli ürün bu hasat zama-

                  nında elde edilir. Klasik hasat ise tomurcuk ve 3-4 yaprağa kadar toplanarak yapılmaktadır.


             Bu parçanın bütününde üzerinde durulan konu aşağıdakilerden hangisidir?
              A)  Çayın hasat edilme mevsimi                           B)  Çayın hasat edilme şekilleri
              C)  Çay hasadı ile çay kalitesinin ilişkisi              D)  En verimli çay hasadı yöntemi

                                                                                                                 17
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24