Page 72 - 7. SINIF TK SOSYAL BİLGİLER
P. 72

Test-9                        SEYYAHLARIN GÖZÜNDEN OSMANLI

            4.  Türk  evleri  ve  iç  düzeni  dikkate  değer.  Evlerin  içi  ve   6.  “Türkler yemeğe başlamadan önce mutlaka ellerini yı-
                odalar genellikle gösterişli süslerle dolu, tavanları fark-  kar ve yemeklerine Tanrı’nın adını anarak başlarlar. Sof-
                lı renklere boyanmış. Hepsinde bir kenarda yüksek bir   radan kalkar kalkmaz da eller yıkanır. Önünüze sıcak
                sedir  var.  Yerden  yüksekliği  otuz  santim  dolayında,   suyla  sabun  getirilir.  Büyüklerin  konaklarında  ya  gül
                boyu da bir buçuk iki metre kadar. Bu sedirin üzerine   suyu veyahut güzel kokulu başka bir su da ikram edilir.
                kumaşla kaplı ya da saten kaplı şilteler konuyor, bir uç-  Bunlarla da mendilinin bir ucunu ıslatırsınız. Mutfakları
                tan bir uca yastıklar diziliyor. Kesintisiz bir sedir hava-  çok temizdir, mutfak takımları da güzellik ve parlaklık
                sı yaratılmaya çalışılıyor. Yere güzel bir halı ya da kilim   itibarıyla eşsizdir. Gerek sofra takımları, gerek yemek-
                seriliyor.  Pencereler  kafesli  ama  camsız.  Mobilyalar   leri azami nisbette tertemizdir.”
                arasında ne masa ne de sandalyeler var, aslında onlara      Hollandalı ressam ve seyyah Cornelis de Bruyn’un
                gerçekten ihtiyaç da yok.                             (Kornilis  de  Brayn)  verdiği  bilgilere  göre  Osmanlı
                                                                      kültürü ile ilgili,
                              William WITTMAN, Osmanlı’ya Yolculuk
                                             1799-1800-1801, s. 9      I. Türklerde temizlik dinî inançlarının bir gereği olarak
                                                                         kabul edilir.
                Buna göre Osmanlı kültüründeki  evler ile ilgili  aşa-
                ğıda verilen bilgilerden hangisine ulaşılamaz?         II. Türkler temizliğe çok özen gösteren bir millettir.
                A)  Osmanlı kültüründe evler geleneksel motiflerle dolu-     III. Osmanlı kültüründe temizliğe verilen önem kuşaklar
                    dur.                                                 arası aktarılarak günümüze kadar gelmiştir.
                B)  Sedir, Türk evlerinin vazgeçilmez bir eşyasıdır.     yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
                C)  Modern mobilyalar  Türk ev mimarisine çok geç gir-  A) Yalnız I                   B) Yalnız II
                    miştir.                                           C) I ve II                      D) II ve III
                D)  Türk mimarisindeki  evlerin içi ihtişamlı süslerle do-
                    natılmıştır.


            5.  Bu büyük kasaba ağaçsızdı ve bir fersahlık (5 km) yerde
                iskân edilmişti. Sokullu Mehmet Paşa, bu kasabayı ta-  7.   Soframıza önce üzerinden buharları yükselen büyük bir
                mamen kendi çabasıyla kurmuştur. Şimdi burada büyük   tencere içinde bezelyeli tavuk çorbası geliyor. Ardından
                bir  kervansaray  vardır.  Kervansarayın  karşısında  çok   kabak  dolması  sunuluyor  ama  bu  yemeğin  yanında
                güzel ve büyük bir cami yer alır ve mermer sütunlarla   herkes  için  üç  ayrı  peçete  de  veriliyor.  İlginç  olan  bu
                süslüdür. Kervansarayda avlunun ortasında bir çeşme   peçetelerin  hamurdan  ve  yenilebilir  olması!  Türklerin
                ve  yanında  kadınlar  ve  erkekler  için  hamamlar  vardır.   bazlama dedikleri bu hamur işi ürün, dağ köylülerinde
                Kervansarayın,  şifahanenin,  caminin,  hamamların  ve   ekmek yerine geçiyor. Bazlamadan koparılan bir parça-
                üzeri kurşunla kaplı dükkânların inşaat giderleri Mehmet   yı  üç  parmağınız  arasına  alıp  eti  veya  yemeğin  katı
                Paşa tarafından karşılanmıştır. Kervansarayda yolculara   kısmını bununla tutabiliyorsunuz. Sofraya gelen leziz ve
                üç gün boyunca yemek verilir ve bu gibi giderler üç yüz   baharatlı et yemeği küçük et parçalarından yapılmıştı.
                kasaba ve köyün gelirleri üzerinden karşılanır.       En son sofraya konulan pilav da bazlamayla yenilebili-
                                                                      yor.  Yanında  ise  sulandırılmış  sarımsaklı  yoğurdun
                   Gülgün Üçel AYBET, Avrupalı Seyyahların Gözünden   içinde yüzen salatalık parçaları sunuluyor.
                      Osmanlı Dünyası ve İnsanları (1530-1699), s. 353
                                                                       Bela HORVATH, Anadolu 1913, s. 43-44 (Düzenlenmiştir.)
                Buna  göre  Osmanlı’daki  mimari  eserlerin  yapılma
                amaçları ile ilgili,                                  Osmanlı’daki  yemek  kültürüne  ait  verilen  bilgilere
                                                                      bakılarak  aşağıdaki  yargılardan  hangisine  ulaşıla-
                 I. Estetik güzellik ön plandadır.
                                                                      maz?
                 II. Osmanlı’daki  kimi  mimari  yapılar  topluma  hizmet   A)  Osmanlı devleti zengin bir yemek kültürüne sahiptir.
                   amacıyla yapılmıştır.
                                                                      B)  Osmanlı kültüründe konuklar  birçok farklı yemekle
                III. Hamamlar, Osmanlı kültüründe eğitime verilen öne-    ağırlanır.
                   min bir göstergesidir.                             C)  Osmanlı yemek kültüründe bazlamanın farklı işlevle-
                yargılarından hangilerine ulaşılabilir?                   ri vardır.
                A) Yalnız I                     B) Yalnız II          D)  Osmanlı yemek kültürü dünyada en çok tanınan ye-
                C) I ve II                      D) I, II ve III           mek kültürüdür.


             70
   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77