Page 77 - 4. SINIF OKU ANLA PARAGRAF
P. 77

SERAMİK
                                                        SERAMİK
                Uygarlığın en eski dönem-

            lerinden beri varlığını sürdüren
            ve ana maddesi kil olan sera-

            mik,  genel  anlamıyla  pişmiş
            toprak olarak tanımlanır. İnsan-

            ların  tarih  boyunca  yaşadığı
            hemen  her  yerde  seramik

            ürünlerin izlerine rastlanır. İn-
            sanlar, ilk başlarda günlük ya-

            şamda kullandıkları araç ve ge-
            reçleri  seramikten  yapmışlardı.

            Daha  sonraları  seramik  farklı
            birçok  alanda  kullanılmış,  za-

            manla bir sanat hâline gelmiştir.
                Kayaların doğal etkilerle parçalanmasıyla oluşan kil, su eklenerek çamur hâline getirilir.

            Bu çamur belirli bir süre su içerisinde dinlendirilir. İstenilen sertliğe ulaşınca suyun dibine
            çöken çamur kullanılmaya hazır olur. İyice yoğrularak şekil almaya hazır hâle getirilen

            çamur, torna denilen ve kendi ekseni etrafında dönen şekillendirme aracının üzerine yer-
            leştirilir.

                Tornanın üzerine konulan çamurun ortasına başparmaklarla bir çukur açılır. Diğer par-
            maklar kullanılarak bu çukur genişletilip derinleştirilir. Bu tekniğe “çimdikleme” denir. Torna

            hızlı bir şekilde dönerken çamur yukarıdan ve yanlardan sıkıştırılarak inceltilir. Şekil verme
            işlemi tamamlanınca ürün torna üzerinden alınarak kurumaya bırakılır. Tam olarak kuru-

            madan önce tekrar torna üzerine alınır, üzerindeki pürüzler giderilir ve sonra kurumaya
            bırakılır.

                Çamur kururken sertleşir, rengi koyulaşır ve hacmi azalır. İyice kuruyunca özel yapılmış
            fırınlarda yüksek sıcaklıkta pişirilir. Pişirme sırasında çamurun içindeki su ve hava ayrılır,

            çamur sertleşir. Pişirme işlemi sonucunda ortaya çıkan ürüne “bisküvi” denir. Soğumaya
            bırakılan bisküvilerin üzerine özel tekniklerle süslemeler yapılır.

                                                                                               Mehmet KOÇAK

                                                                       Bilim Çocuk Dergisi, 2018 Ekim Sayısı
                                                                                                (Düzenlenmiştir.)




                                                                                         4.
                                                                                         4.
            Berk ay Y ayıncılık                              75                          4.  Sınıf
            Berk
                 ay Y
            Berkay Yayıncılık
            Berk
                     ayıncılık
                     ayıncılık
                 ay Y
                                                                                             Sınıf
                                                                                             Sınıf
                                                                                             Sınıf
                                                                                             Sınıf
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82